script src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.7.1/jquery.min.js' type='text/javascript'/>

29 november 2012

Red velvet cupcakes

Voor mijn laatste werkdag (zie Time to say goodbye) heb ik besloten Red velvet cupcakes te maken. Nog nooit eerder gemaakt, maar toch gelijk maken voor een grote groep. Eind juni heb ik voor mijn nichtje's Sweet 16 ongeveer 50 cupcakes gemaakt en daardoor denk ik graag dat ik er verstand van heb.
'Lukt me wel'. Uhm..., zo'n superheld ben ik toch niet. Where is Super Jazz when you need her..?!

TIP 1: Als je iets maakt voor anderen, zorg dat je het al eens eerder hebt gemaakt, dan kun je rekening houden met de valkuilen in het recept.

De Red velvet cupcakes zijn vrij bewerkelijk waarbij je meerdere dingen tegelijk moet doen. Ook voeg je zelf de rijs-producten toe, dus dit moet wel goed en snel gebeuren. Omdat ik geen volwaardige oven in mijn casita heb, maak ik mijn baksels bij mijn moeder. Ze zegt altijd dat ik het maar uit zoek met mijn gebak en gefreubel, maar zodra ik aan de slag ga, staat ze toch naast mij. En vooral bij dit recept was ik er heel erg blij mee!

Na alles te hebben ingeslagen ben ik aan de slag gegaan. Nou, het begin is fairly easy, been there, done it. Met succes.
Daarna rode kleurstof met cacaopoeder mengen, ook daar niets spannends aan. Check.
Bij stap drie moet je baksoda met azijn mengen en dit toevoegen aan je rode mengsel. Okee, now it gets tricky want direct na de toevoeging moet je ervoor zorgen dat de cupcakes zo snel mogelijk de oven in gaan. Het ziet er wel fancy uit, die chemische reactie. Ik voel me een echte keukenpro!

TIP 2: Baksoda is iets anders dan baking powder of zelfrijzens bakmeel. Baksoda op zichzelf doet niets, maar in combinatie met azijn of een andere zure vloeistoef gaat het schuimen en zorgt het voor luchtig gebak. Je kunt een pakje voor nog geen 2 euro bij de plaatselijke toko halen.

Okee, alles is goed gemengd, de bakjes zijn gevuld en alles staat in de oven. Nu wachten op het resultaat.
Na tien minuten zag ik dat de cakejes al aardig oprezen. Ik voelde mij echt trots, dat het mij lukte! Ik zat al die tijd als een klein kind voor de oven te kijken naar de activiteiten van mijn rode creaties. Ik was echt onder de indruk van de grootte, het leken wel op de paddestoelen waar David de kabouter in leeft! Nog drie minuten later was mijn moeder's oven een replica van Mozes' rode zee in Egypte. Oeps...
Nog eens tien seconden later leken mijn cupcakes én de binnenkant van de oven op het landschap van Mars. Dubbel oeps...
Na een kleine scheldpartij( sorry mam) baalde ik er nog het meest van dat ik alles daarna moest opruimen. Dat die cakejes waren mislukt vond ik minder erg, daar kon ik een lesje of twee van leren. Maar die rode zooi... Crap. Echt een drama! Die status van keukenpro ben ik dus direct kwijt. Evenals mijn trots....

TIP 3: Baksoda met azijn maakt alles schoon! Alles!

TIP 4: Vul de cupcake vormpjes niet te ver. Eenderde is voldoende. Vergeet niet dat ze nog moeten rijzen, anders vallen ze over de rand van de bakvormpjes.

Poging 1: My mom's oven a.k.a. de Rode zee van Mozes...


De tweede lichting ging gelukkig al wat beter, maar toch was ik niet tevreden. Ik ben een perfectionist en serveer alleen items waar ik achter sta.

Na een hoop gebak en gefreubel had ik wel een aantal cakejes klaar, maar de eerste helft heb ik zo kunnen wegdonderen. Ook al zagen de cakejes er niet zo spetterend uit, ze smaakten wel bijzonder goed, if I say so myself.

Let them eat cake. -Marie Antoinette


Omdat ik mijzelf niet op mijn kop laat zitten door een stel cakejes, heb ik ze en paar dagen later nogmaals gemaakt. Ik ben een stuk secuurder te werk gegaan en heb ook een iets ander recept gebruikt. Het baksoda-azijn mengsel blijft iets spannends.
Je gebruikt maar een klein beetje, maar het heeft een groot effect. En alweer zat ik als een klein kind voor de oven om te kijken hoe het bak proces ging. En ook om te checken dat de oven niet weer in een rode massa veranderde... En ja, ook om te kijken hoe groot ze werden..
Thank GOD or whoever you pray to is het dit keer beter gegaan. Ik had echt geen zin om weer alles te moeten opruimen. Terwijl de cupcakes afkoelden, ging ik aan de slag met de topping. Ik had geen zin in de traditionele vanilla frosting, dus ik heb er een frisse Monchou topping bijgemaakt.


TIP 5: Let goed op wanneer je slagroom opklopt. All it takes is one second to ruin it. En dan heb je een smaakloze substantie waar je niets meer mee kan.


Poging 2: Red velvet cupcake a la J.!

De topping is fairly easy, met uitzondering van boven genoemd slagroom-kloppen. Alles romig kloppen, dan alles bij elkaar gooien en nogmaals mixen tot het een romige massa is, et voilá!  Daarna kun je spuiten, smeren en decoreren wat je wenst! Zo leuk, ik voel me er net weer kind door.
Je bent even bezig, maar daarna heb je ook wat. En ik ben echt super trots, want ze smaken nog ook ;-).
















Nu vast bedenken wat mijn volgende bak-doel wordt...
( Oh ja, ik maak ook op bestelling. Leave a note if u wish :))


Jazz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten